Příprava
1 hodin 40 minutVaření/Pečení
1 hodinRecept na výbornou křehkou a vláčnou vánočku s pistáciemi a sušeným ovocem, která zůstane dobrá několik dní. Tedy pouze v případě, že tak dlouho vydrží na stole. Dle našich zkušeností, se totiž sní mnohem dříve.
Vánočka
- 1 kg hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 50 g rozpuštěného másla
- 150 g rozpuštěného domácího sádla
- 2 žloutky
- 50 g droždí
- 150 ml mléka
- 10 g soli
- 1 ks vanilkového cukru
- půl balíčku kandovaného zázvoru, brusinek, rozinek či jiného ovoce
- 50 g nesolených pistácií
- trocha madlí na plátky na posypání
Postup
- Z droždí, mléka a trochy cukru uděláme kvásek.
- Do mísy dáme všechny sypké ingredience kromě ovoce, mandlí a pistácií.
- Přidáme žloutky.
- Přilijeme kvásek, rozpuštěné sádlo a máslo (ani jedno nesmí být horké).
- Zaděláme těsto, přidáme ovoce a pistácie, zapracujeme do těsta a necháme hodinu pod přikrytou utěrkou vykynout.
- Po vykynutí rozdělíme na 6 stejně velkých dílů a umotáme do kuliček, které necháme asi půl hodiny přikryté vykynout.
- Vyválíme válečky a upleteme vánočku.
- Opět necháme dobře vykynout.
- Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péci.
- Pečeme cca hodinu.
- Hotovou vánočku můžeme pocukrovat
Tip: pokud chcete vánočku velikosti, která je na fotce, použijte poloviční množství ingrediencí 🙂
Videonávod jak uplést vánočku ze 6 pramenů
Recept od
standa
100
0
100
1
Žádné komentáře