Kvásková špaldová vánočka

Příprava

18 hodin

Vaření/Pečení

1 hodin

Recept na skvělou  a vláčnou vánočku z kvásku a špaldové mouky, která zůstane dobrá několik dní. Navíc je díky špaldové mouce o něco zdravější než vánočka klasická. Pokud chcete recept na klasickou vánočku i ten na sladké puse najdete.

Rozkvas ze špaldové mouky

  • 100 g ‏špaldové hladké mouky
  • 100 ml ‏vody
  • 20-30 g ‏pšeničného kvasu

Těsto na špaldovou vánočku

  • 300-350g ‏špaldové hladké mouky
  • 65 ml ‏polotučné mléko
  • 80 g ‏třtinového cukru
  • 1 ks ‏vanilkový (ne vanilinový) cukr
  • 1 ‏vajíčko
  • 1 ‏žloutek
  • ‏kůra z 1 citronu
  • ‏špetka soli
  • 50 g ‏změklého másla
  • ‏dovnitř co kdo má rád (já dávám 30 g kandovaného proslazeného zázvoru a 30 g nesolených loupaných pistácií)

Postup

  1. Ingredience na rozkvas promícháme (vodu doporučuji vlažnou) a necháme pod fólií nebo pod víčkem přes noc (zhruba 12 hodin)
  2. Druhý den uhněteme těsto z rozkvasu, mouky, mléka, cukrů, vajíčka, žloutku, kůry z citronu a špetky soli. Nakonec zapracujeme zázvor s pistáciemi a změklé máslo tak, aby nám vzniklo vláčné těsto
  3. Těsto dáme do mísy pod fólii nebo víko a necháme zhruba 4 hodiny kynout – z toho vždy po hodině a půl překládáme.
  4. Rozdělíme na tolik pramenů, z kolika chceme plést (já peču ze šesti viz video návod), upleteme, přeložíme na plech s peč. papírem, vložíme do mikrotenové tašky a necháme ještě zhruba 3 hodiny dokynout nebo v lednici zhruba 12 hodin.
  5. Troubu předehřejeme na 250° (dole máme připravený starý plech), vložíme do ní vánočku pomašlovanou rozšlehaným vajíčkem a posypanou plátky mandlí, do spodního plechu vlejeme zhruba 2 dcl horké vody, troubu stáhneme na 210° a pečeme zhruba 10 minut. Poté stáhneme na 190-200° a pečeme dalších 10 minut. Nakonec stáhneme zhruba na 170° a dopékáme cca 30-40 minut.
  6. Vánočku po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout

Videonávod na pletení vánočky ze 6 pramenů

0 0 100 0

2 komentáře

  1. Katka před 4 roky

    Děkuji za recept na vánočku, chystám se podle něj péct. Opravdu do těsta už nepřijde žádná tekutina prosím?

  2. Dobrý den Katko, ještěže jste se zeptala, vypadlo nám tam při psaní receptu do počítače mléko. Recept jsme opravili a omlouváme se za chybu. Do těsta patří ještě cca 65 ml mléka (podle těsta můžete dát 60-70 ml).

Napsat komentář