Osvědčené perníčky, podle naší babičky

Příprava

25 hodin

Osvědčený recept, podle kterého nejradši dělám vánoční perníčky. Perníčky udělané podle tohoto receptu poměrně brzo změknou a není tak třeba připravovat je měsíc dopředu.

Perníčky

  • 500 g ‏hladké mouky
  • 100 g ‏másla (případně můžeme použít tuk Hera)
  • 150 g ‏moučkového cukru
  • 100 g ‏medu
  • 3 ‏žloutky
  • 1 ‏celé vejce
  • 1-2 lžičky ‏koření do perníku
  • 1 lžíce ‏kvalitního kakaa (pokud chceme mít perníčky tmavé)
  • 1 lžička ‏jedlé sody (cca 10g)
  • 1 ‏vejce rozšlehané s trochou citronové šťávy na potření

Postup

  1. Nejprve smícháme všechny sypké suroviny
  2. Rozehřejeme tuk a ušleháme ho s medem a vejci a přidáme k smíchaným sypkým surovinám
  3. Těsto dobře prohněteme, aby v něm nebyly žádné šmouhy nebo skvrny
  4. Hotové těsto necháme do druhého dne odležet v lednici
  5. Uleželé těsto rozválíme na válu a různými vykrajovátky vykrojíme budoucí perníčky
  6. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem
  7. Perníčky pečeme v troubě na 170 stupňů
  8. Pokud by se při pečení propadaly středy teplotu o něco zvýšíme, pokud by naopak začínaly pukat, tak teplotu snížíme.
  9. Jakmile vyndáme perníčky z trouby, tak ještě teplé je potřeme vejcem rozšlehaným s trochou citronové šťávy. Díky tomu budou perníčky hladké a lesklé.
  10. Zdobíme bílou polevou z bílku s cukrem. Pro zpevnění můžeme ještě přidat trošku bramborového škrobu a pár kapek octa.
  11. Pokud chceme zdobit více barvami, můžeme do polevy přidat potravinářská barviva, nejvhodnější jsou gelové barvy.

Osvědčené perníčky podle naší babičky Osvědčené perníčky podle naší babičky Osvědčené perníčky podle naší babičky Osvědčené perníčky podle naší babičky Osvědčené perníčky podle naší babičky Osvědčené perníčky podle naší babičky

Sdílet & Tisknout

100 0 100 2

Žádné komentáře

Napsat komentář