Velikonoční mazanec

Příprava

1 hodin

Vaření/Pečení

30 minut

Recept na mazanec určitě nevyužijete jen na velikonce a ti kdo nemusí rozinky určitě ocení naší variantu s kandovaným zázvorem.

Těsto na mazanec

  • 400 g ‏polohrubé mouky
  • 80 g ‏moučkového cukru
  • ‏citronová kůra
  • 3 ‏žloutky
  • 100 g ‏rozpuštěného másla
  • 50 g ‏mandlí na plátky
  • 80 g ‏kandovaného zázvoru

Kvásek na mazanec

  • 125 ml ‏mléka
  • 30 g ‏droždí
  • 10 g ‏moučkového cukru

Postup

  1. Z mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout.
  2. V míse rozmícháme mouku, sůl, strouhanou citronovou kůru, žloutky a rozpuštěné máslo.
  3. Potom přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto.
  4. Nakonec přidáme mandle a na kousky nakrájený zázvor, těsto ještě promísíme a necháme na teplém místě cca hodinu kynout.
  5. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme z něj kulatý bochník, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a necháme ještě chvíli kynout.
  6. Pečeme cca 30 minut na 180° C.

Mazanec Mazanec Mazanec Mazanec

Sdílet & Tisknout

100 0 100 1

Žádné komentáře

Napsat komentář