Příprava
24 hodinVaření/Pečení
3 hodinVychutnejte si výtečné vepřové koleno, které po marinování upečete na černém pivě. Masová lahůdka, po které se na stole jen zapráší.
Vepřové koleno na černém pivu
- 1 vepřové koleno
- sůl
- 1 černé pivo
Marináda
- 150 ml 10° černého piva
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky mletého zázvoru (koření)
- 4 lžíce kvalitního jemného kečupu
- 1 lžička chilli koření
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 4 stroužky česneku
Postup
- V hrnci zahříváme pivo s cukrem. Dokud se cukr nerozpustí.
- Přidáme rozetřený česnek, přidáme zázvor a vaříme cca 8 minut na mírném ohni.
- Dále přidáme kečup, hořčici, chilli a sójovou omáčku. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
- Koleno nařízneme na jedné straně až ke kosti a kůžu nařežeme po celém obvodu kolena. Osolíme a snažíme se vetřít sůl do zářezů.
- Osolené koleno dáme do mísy a potřeme marinádou, kterou se snažíme opět dostat do všech zářezů.
- Mísu přiklopíme a necháme 24 hodin v klidu marinovat.
- Marinované koleno dáme do pekáče, veškerou marinádu dáme do pekáče na koleno a podlijeme černým pivem.
- Dáme do vyhřáté trouby na 220°C a necháme péct asi 20 minut.
- Poté snížíme teplotu na 150°C a za občasného podlití pivem a přelévání výpekem pečeme 2-3 hodiny
- Podáváme s pečivem a vychlateným pivem. Je možné konzumovat teplé i studené.
Recept od
standa
100
0
100
3
Žádné komentáře