Příprava
25 hodinOsvědčený recept, podle kterého nejradši dělám vánoční perníčky. Perníčky udělané podle tohoto receptu poměrně brzo změknou a není tak třeba připravovat je měsíc dopředu.
Perníčky
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla (případně můžeme použít tuk Hera)
- 150 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 3 žloutky
- 1 celé vejce
- 1-2 lžičky koření do perníku
- 1 lžíce kvalitního kakaa (pokud chceme mít perníčky tmavé)
- 1 lžička jedlé sody (cca 10g)
- 1 vejce rozšlehané s trochou citronové šťávy na potření
Postup
- Nejprve smícháme všechny sypké suroviny
- Rozehřejeme tuk a ušleháme ho s medem a vejci a přidáme k smíchaným sypkým surovinám
- Těsto dobře prohněteme, aby v něm nebyly žádné šmouhy nebo skvrny
- Hotové těsto necháme do druhého dne odležet v lednici
- Uleželé těsto rozválíme na válu a různými vykrajovátky vykrojíme budoucí perníčky
- Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem
- Perníčky pečeme v troubě na 170 stupňů
- Pokud by se při pečení propadaly středy teplotu o něco zvýšíme, pokud by naopak začínaly pukat, tak teplotu snížíme.
- Jakmile vyndáme perníčky z trouby, tak ještě teplé je potřeme vejcem rozšlehaným s trochou citronové šťávy. Díky tomu budou perníčky hladké a lesklé.
- Zdobíme bílou polevou z bílku s cukrem. Pro zpevnění můžeme ještě přidat trošku bramborového škrobu a pár kapek octa.
- Pokud chceme zdobit více barvami, můžeme do polevy přidat potravinářská barviva, nejvhodnější jsou gelové barvy.
Recept od
Aneta
100
0
100
2
Žádné komentáře