Příprava
1 hodinVaření/Pečení
45 minutUpečte si výborný mazanec z kynutého těsta. Čeká vás chuťová slast z tohoto více než kilového mazlíka.
Těsto na mazanec
- 500 g Hladké špaldová mouka (používám Pernerku)
- 250 g Polotučný tvaroh ve vaničce
- 250 ml Polotučné mléko
- půl sáčku Sušené droždí
- 80 g cukr, med nebo jiné sladidlo
- z cca půl citronu citronová kůra
- 2 ks žloutky + vajíčko na potření
- 2 lžíce rum (nemusí být)
- 40 g kandovaný zázvor nakrájený na kousky
- 20 g nesolené loupané pistácie (mohou být vcelku)
- plátky mandlí
Postup
- Droždí zamícháme ve vlažném mléce se lžičkou cukru a necháme chvíli odstát.
- Mezitím smícháme mouku, žloutky, tvaroh, cukr, citronovou kůru, rum a přidáme mléko s droždím.
- Vše promísíme, přidáme zázvor a pistácie a vypracujeme pružné lepivé těsto, které necháme pod utěrkou hodinu kynout, než zdvojnásobí svůj objem (pokud by to nešlo, předehřejte si ke konci troubu na 50 stupňů, vypněte ji a mísu i s utěrkou do ní vložte na zbytek času).
- Těsto dáme na vál nebo silikonovou podložku, několikrát přeložíme, vypracujeme s pomocí trošky mouky bochánek případně dva a necháme půl hodiny kynout pod utěrkou.
- Poté důkladně bochánek rukama propracujeme, utvoříme jej znovu, přeneseme na plech a necháme pod utěrkou kynout další půl hodiny.
- Nakonec rozehřejeme troubu na 180 stupňů, mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a hustě posypeme plátky mandlí.
- Pečeme zhruba 45 minut do ztmavnutí mazance (testujeme špejlí). Můžeme namazat máslem, medem nebo jíst jen tak. Je výborný, vláčným a krásně nadýchaný 😋😋😋
Recept od
standa
100
0
100
1
Žádné komentáře