Počet porcí
30Příprava
1 hodin 20 minutVaření/Pečení
20 minutVyzkoušejte náš recept na výborné velikonoční jidáše. Ať už máte radši samotné nebo namazané s medem, tahle pochoutka by o velikonocích na vašem stole neměla chybět.
Velikonoční jidáše
- 2 žloutky
- 2 lžíce práškového cukru
- citronová kúra
- 120 g rozpuštěného másla
- 30 g droždí
- 80 g medu
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- špetka soli
Postup
- Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme hodinu kynout na teplejším místě pod utěrkou.
- Poté děláme z těsta válečky, které motáme do jidášků.
- Jidášky potřeme rozšlehaným vejcem, necháme ještě 20 minut kynout a cca 15 – 20 minut pečeme v troubě předehřáté na 180° C.
- Podáváme buď samotné nebo potřené medem. Z daného množství vytvoříme cca 30 kousků.
Tip: Pokud nechcete čekat dlouho na kynutí těsta, můžete předehřát troubu na 50° C, vypnout ji a těsto dát vykynout na půl hodiny do ní. 😉
Recept od
standa
100
0
100
2
Žádné komentáře