Příprava
1 hodinVaření/Pečení
30 minutRecept na mazanec určitě nevyužijete jen na velikonce a ti kdo nemusí rozinky určitě ocení naší variantu s kandovaným zázvorem.
Těsto na mazanec
- 400 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- citronová kůra
- 3 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
- 50 g mandlí na plátky
- 80 g kandovaného zázvoru
Kvásek na mazanec
- 125 ml mléka
- 30 g droždí
- 10 g moučkového cukru
Postup
- Z mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout.
- V míse rozmícháme mouku, sůl, strouhanou citronovou kůru, žloutky a rozpuštěné máslo.
- Potom přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto.
- Nakonec přidáme mandle a na kousky nakrájený zázvor, těsto ještě promísíme a necháme na teplém místě cca hodinu kynout.
- Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme z něj kulatý bochník, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a necháme ještě chvíli kynout.
- Pečeme cca 30 minut na 180° C.
Recept od
standa
100
0
100
1
Žádné komentáře