Tvarohový kynutý mazanec

Příprava

1 hodin

Vaření/Pečení

45 minut

Upečte si výborný mazanec z kynutého těsta. Čeká vás chuťová slast z tohoto více než kilového mazlíka.

Těsto na mazanec

  • 500 g ‏Hladké špaldová mouka (používám Pernerku)
  • 250 g ‏Polotučný tvaroh ve vaničce
  • 250 ml ‏Polotučné mléko
  • půl sáčku ‏Sušené droždí
  • 80 g ‏cukr, med nebo jiné sladidlo
  • z cca půl citronu ‏citronová kůra
  • 2 ks ‏žloutky + vajíčko na potření
  • 2 lžíce ‏rum (nemusí být)
  • 40 g ‏kandovaný zázvor nakrájený na kousky
  • 20 g ‏nesolené loupané pistácie (mohou být vcelku)
  • ‏plátky mandlí

Postup

  1. Droždí zamícháme ve vlažném mléce se lžičkou cukru a necháme chvíli odstát.
  2. Mezitím smícháme mouku, žloutky, tvaroh, cukr, citronovou kůru, rum a přidáme mléko s droždím.
  3. Vše promísíme, přidáme zázvor a pistácie a vypracujeme pružné lepivé těsto, které necháme pod utěrkou hodinu kynout, než zdvojnásobí svůj objem (pokud by to nešlo, předehřejte si ke konci troubu na 50 stupňů, vypněte ji a mísu i s utěrkou do ní vložte na zbytek času).
  4. Těsto dáme na vál nebo silikonovou podložku, několikrát přeložíme, vypracujeme s pomocí trošky mouky bochánek případně dva a necháme půl hodiny kynout pod utěrkou.
  5. Poté důkladně bochánek rukama propracujeme, utvoříme jej znovu, přeneseme na plech a necháme pod utěrkou kynout další půl hodiny.
  6. Nakonec rozehřejeme troubu na 180 stupňů, mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a hustě posypeme plátky mandlí.
  7. Pečeme zhruba 45 minut do ztmavnutí mazance (testujeme špejlí). Můžeme namazat máslem, medem nebo jíst jen tak. Je výborný, vláčným a krásně nadýchaný 😋😋😋

Sdílet & Tisknout

100 0 100 1

Žádné komentáře

Napsat komentář