Příprava
10 minutTaky máte rádi čerstvé voňavé pečivo, nejlépe ještě trochu teplé? Tak to musíte zkusit náš recept na domácí houstičky, které mají snad jedinou chybu. Nikdy jich není dost.
Domácí housky
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 10 dkg rozehřátého tuku
- 1/4 l mléka
- kostka kvasnic nebo balíček sušeného droždí
- hrubozrnná sůl
- cukr do kvásku
- kmín, seznam či mák na posyp
Postup
- Z mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek (mléko s cukrem zahřejeme tak, abychom v něm udrželi prst a nespálili se, přidáme kvasnice a necháme pod utěrkou vzejít kvásek – cca 10 minut).
- Ze všech surovin vypracujeme těsto. Pokud použijeme sušené droždí, řídíme se návodem na sáčku.
- Těsto nenecháme kynout, hned vyvalujeme válečky a zaplétáme houstičky.
- Houstičky poklademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí, kmínem, mákem či sezamem a pečeme dozlatova.
Recept od
standa
100
0
100
2
jak dlouho necháme kynout?
Pozor dělá se to bez kynutí. Viz. bod tři „těsto NENEcháme“ :), asi jste se překoukla 😉
Jaký tuk dáváte?
Máslo, sádlo, hera… ?
Nejčastěji používáme olej je jedno jaký, samozřejmě že ne olivový, my používáme řepkový. Případně máslo nebo sádlo.