Jahodový koláč z vláčného těsta

Vaření/Pečení

45 minut

Krásně vláčný jahodový koláč s křupavým povrchem a plný jahod. Výborná kombinace, navíc má tento koláč tu výhodu, že jde upéct za chvilku a tak se snadno připraví i na nečekanou návštěvu nebo na nějaký příjemný piknik. Samozřejmě se váší invenci meze nekladou a můžete tak zkoušet i jiné ovoce než jahody. Výborně budou určitě chutnat také borůvkové koláče.

Těsto

  • Půl hrnku ‏cukru krupice
  • Půl lžičky ‏prášku do pečiva
  • 1 hrnek ‏hladké mouky
  • čtvrt lžičky ‏soli
  • Půl hrnku ‏másla
  • 1 ‏rozšlehané vejce
  • 1 ‏lžička vanilkového extraktu

Náplň

  • 2 hrnky ‏čerstvých jahod (případně jiného ovoce)
  • třetina hrnku ‏cukru
  • 2 lžičky ‏kukuřičného škrobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.  Připravte plech cca 20×30 cm, který vyložíte pečícím papírem, nebo vymažete.
  2. Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vše smíchejte dohromady.
  3. Do menší mísy dejte vejce s vanilkovým extraktem a přidejte do velké mísy se sypkou směsí.
  4. Máslo nakrájejte na kousky a pomocí vidličky vpracujte do těsta.
  5. Vypracujte vše do hladkého těsta. Rozdělte těsto na dvě poloviny a jednu z nich rozválejte na plech.
  6. Smíchejte škrob a cukr a přidejte jahody (ovoce). Smíchanou směs nasypte na těsto na plechu.
  7. Druhou polovinu těsta nadrobte shora na ovoce.
  8. Pečte v troubě cca 45 minut, nebo dokud nebude vršet lehce dozlatova.
  9. Po vyndání z trouby nechte úplně vychladnout a až pak nakrátejte a podávejte.

Jahodový koláč z vláčného těsta Jahodový koláč z vláčného těsta Jahodový koláč z vláčného těsta Jahodový koláč z vláčného těsta Jahodový koláč z vláčného těsta

Sdílet & Tisknout

100 0 100 1

Žádné komentáře

    Napsat komentář