Vánočka

Příprava

1 hodin 40 minut

Vaření/Pečení

1 hodin

Recept na výbornou křehkou a vláčnou vánočku s pistáciemi a sušeným ovocem, která zůstane dobrá několik dní. Tedy pouze v případě, že tak dlouho vydrží na stole. Dle našich zkušeností, se totiž sní mnohem dříve.

Vánočka

  • 1 kg ‏hladké mouky
  • 200 g ‏cukru moučka
  • 50 g ‏rozpuštěného másla
  • 150 g ‏rozpuštěného domácího sádla
  • 2 ‏žloutky
  • 50 g ‏droždí
  • 150 ml ‏mléka
  • 10 g ‏soli
  • 1 ks ‏vanilkového cukru
  • půl balíčku ‏kandovaného zázvoru, brusinek, rozinek či jiného ovoce
  • 50 g ‏nesolených pistácií
  • trocha ‏madlí na plátky na posypání

Postup

  1. Z droždí, mléka a trochy cukru uděláme kvásek.
  2. Do mísy dáme všechny sypké ingredience kromě ovoce, mandlí a pistácií.
  3. Přidáme žloutky.
  4. Přilijeme kvásek, rozpuštěné sádlo a máslo (ani jedno nesmí být horké).
  5. Zaděláme těsto, přidáme ovoce a pistácie, zapracujeme do těsta a necháme hodinu pod přikrytou utěrkou vykynout.
  6. Po vykynutí rozdělíme na 6 stejně velkých dílů a umotáme do kuliček, které necháme asi půl hodiny přikryté vykynout.
  7. Vyválíme válečky a upleteme vánočku.
  8. Opět necháme dobře vykynout.
  9. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péci.
  10. Pečeme cca hodinu.
  11. Hotovou vánočku můžeme pocukrovat

Tip: pokud chcete vánočku velikosti, která je na fotce, použijte poloviční množství ingrediencí 🙂

Vánočka Vánočka Vánočka Vánočka

Sdílet & Tisknout

100 0 100 1

Žádné komentáře

Napsat komentář