Příprava
1 hodin 5 minutVaření/Pečení
20 minutVoňavé, křupavé a moc dobré vánoční pečivo, to jsou medové rohlíčky máčené v čokoládě, které mají navíc tu výhodu, že krásně vypadají na talíři s cukrovím.
Medové rohlíčky
- 50 g cukru krystal nebo třtinového cukru
- 3 lžíce vody
- 1/4 lžičky kardamonu
- 50 g změklého másla
- 1/4 lžičky sody
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g hořké čokolády
- 100 g medu
- 2 ks hřebíčku
- 3 vaječné žloutky
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- dle chuti strouhaný kokos, dekorační kuličky nebo jiné zdobení na cukroví
Postup
- Na mírném ohni smíchejte vodu a cukr až se spojí.
- Když je cukr rozpuštěný, dejte hrnec stranou a nechte mírně vychladnout.
- Do vzniklého sirupu přidejte med, hřebíček a kardamon.
- Nechte chvíli odstát. Potom vyndejte hřebíček i kardamon.
- Do žloutků vmíchejte máslo, přidejte sirup a důkladně promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, sůl, skořici a jedlou sodu.
- Přidejte žloutkovou směs a vypracujte těsto,až bude tuhé.
- Těsto zabalte do alobalu nebo potravinářské folie a nechte staát na teplém místě asi 60 minut.
- Zpracujte těsto do válce a z válce nakrájejte tenčí kolečka. Z těch vytvarujte rohlíčky.
- Rohlíčky postupně pokládejte na plech s papírem na pečení.
- Pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 – 20 minut.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
- Konce upečených rohlíčků namočte do čokolády a pokud chcete víc nazdobit, posypejte kokosem nebo zdobením na cukroví.
- Čokoládu nechte odkapat a ztuhnout.
Kategorie
Recept od
standa
100
0
100
1
nenašla jsem ingredience na náplň
V rohlíčkách žádná náplň není, jen se podle návodu vypracuje těsto, rohlíčky se upečou a pak se namočí v čokoládě.